Rebecca Holder

JANTELOVEN, SNART TAR DU LIVET AV NOEN

 • Publisert: 29.03.2016, 20:48
 • Kategori: Tanker og meninger
 • Hei du. Ja, du som er fremmed for meg. Deg jeg aldri har sett før, snakket med før eller hatt noen formening om før. Hvem er egentlig du? Og hvem er du til å dømme meg?

  Du som tror janteloven er den loven moren din oppdro deg til å følge. Eller kanskje du valgte det helt selv? Ikke vet jeg, og jeg vet fortsatt ikke hvem du er.

  Heldigvis er ikke janteloven noe som påvirker meg. Kanskje fordi jeg er litt forsiktig, og tråkker sjeldent andre på føttene. Jeg går alltid varsomt frem, tenker meg om både to og tre ganger før jeg skriver noe, og til slutt sletter det som du ser på for drøyt - fordi jeg er litt redd for denne janteloven. Men jeg vet jo ikke hvem du er.

  Men fy fader som du provoserer meg, kjære jantelov.

  bilde kun til illustrasjon

  Du sier jeg ikke skal tro jeg er noe. Men hva er jeg vel da? Jeg er da noe, hvis ikke hadde jeg aldri vært her. Jeg er flink, det skal jeg si deg. Jeg er stolt av meg selv, fordi jeg har blitt den jeg er. Men jeg har alltid VISST at jeg er noe. Jeg er en god venninne og en god kjæreste. Jeg er en god storesøster for mine søsken og jeg er en god datter for mine foreldre. Så da tok du kanskje feil? For jeg er NOE. Og jeg er mer enn deg, for du er bare oppdiktet.

  Du forteller meg også at jeg ikke skal tro jeg er klokere enn deg. Okei, da sier vi det sånn. Men jeg føler meg klokere. Jeg føler meg klokere enn deg, og alle de menneskene som tror at du er the big shit. For vet du hva? For meg er du ingenting.

  bilde kun til illustrasjon

  Du sier også at jeg ikke skal innbille meg at jeg er bedre. Okei, men hvorfor det? Jeg føler meg som et bedre menneske enn den personen som i går skrev at det ikke var lov å ta silikon om man ønsket det. Jeg føler meg bedre enn han som satt gjemt bak et tastatur i forrige uke og skrev hvor stygt et annet menneske var. Og jeg føler meg bedre enn den personen som mobber noen på vei til skolen hver eneste dag. Og jeg har all min rett til å føle det slik, for jeg vet at jeg har så mye å gi.

  Men jeg skal kanskje ikke tro jeg vet mer enn deg? Det jeg har lært om folkeskikk og respekt for andre mennesker stemmer kanskje ikke? JO, det tror jeg fader meg det gjør. Og nå vil jeg grave meg ned, for denne tanken gjør meg så flau av vår generasjon. Hvor var respekten din for andre mennesker da du kommenterte anonymt at et annet menneske ikke var verdt noen ting? Eller hvor var folkeskikken din da du dyttet den bloggeren over ende på puben forrige helg? Jeg tror du glemte den igjen et annet sted, for her er den i hvertfall ikke å finne.


  bilde kun til illustrasjon

  Jeg skal jo heller ikke tro jeg er noe mer. Men vet du hva, det trenger jeg ikke. Jeg vil verken være mer eller mindre enn akkurat meg selv. Du syntes kanskje jeg skryter litt for mye nå, kjære jantelov? Det kan godt være. Men hvorfor skulle jeg ikke gjøre det?

  Men for all del - jeg kan absolutt ikke tro jeg duger til noe. For det har du bestemt, så da stemmer vel det? Jeg syntes synd på alle de menneskene som ikke kan stå opp for seg selv, og som lar seg tråkke på fordi samfunnet har sagt de ikke duger. Vi alle duger til noe, og kjære deg som ikke klarer å tro på det: stå opp for deg selv! Jeg vedder på at du kunne tatt verden med storm!


  bilde kun til illustrasjon

  "Ingen bryr seg om meg!" Vet du hvor mange som tenker det hver eneste dag? Kun på grunn av deg? Det er mange fler enn vi kan se for oss. Det er så fucked up, for ingen skal trenge å vite hvordan den følelsen er. Klart det er noen som bryr seg, men i et noe kynisk samfunn forstår jeg at det er vanskelig å innse til tider. Jeg kan ikke fatte når og hvorfor det ble sånn. Det er kvalmt ass. Hei, jeg kjenner deg kanskje ikke. Men hvis du er en snill person - så bryr jeg meg om deg. Hvis du vil at jeg skal bry meg om deg, så kan jeg bry meg om deg. Hvis du sitter alene på byen - ja, da skal jeg faen meg komme bort til deg. 

  Det siste du sier før du avslutter den kvalme seansen din med hvordan vi skal være: Du skal ikke tro du kan lære oss noe. AH, feil, atter en gang. Her er hva jeg skal lære deg: Jeg skal lære deg å være en god person mot de menneskene du møter på din vei. Jeg skal lære deg å unne andre mennesker glede, og jeg skal lære deg å trøste de som ligger nede. Jeg skal lære deg verdien av et menneskeliv, og jeg skal lære deg at man skammer seg når man oppfører seg dårlig. Jeg kan lære deg en hel masse om samvittighet, for min renner snart over. Jeg kan ta deg med på masse moro, men da må du la meg få le sammen med deg. Jeg kan fortelle deg morsomme, kleine og teite historier om livet mitt - men da må du ikke dømme meg. Fy fader, jeg kan lære deg så mye! 

  -----

  KJÆRE alle sammen! Janteloven er noe dritt. De menneskene som følger janteloven er noe dritt. Men herregud, vi må da klare å banke dritten under bordet og se forbi disse menneskene som ikke vil oss noe godt. Og dealen med dette innlegget er jo at samfunnet vi lever i - det er definisjonen på janteloven. De færreste går inn med en holdning om at "NÅ skal jeg følge janteloven". Det er så ubevisst i mange tilfeller, men også så altfor bevisst i andre. Jeg kunne ønske flere klarte å drite i hva samfunnet forventer, og at vi bare kunne levd litt mer for oss selv.

  Jeg er 100% at du ikke ville bruke alle pengene dine på den Michael Kors vesken - men du måtte jo bare passe inn i et samfunn som ikke er laget for mennesker som deg og meg. 

 • Publisert: 29.03.2016, 20:48
 • Kategori: Tanker og meninger
 • 20 kommentarer
 • 20 kommentarer

  Merethe Høili Johansen

  29.03.2016 kl.21:00

  FANTASTISK BRA SKREVET <3<3<3

  REBECCA HOLDER

  29.03.2016 kl.21:29

  Merethe Høili Johansen: åå takk snuppa ????

  Kaja Jeanette

  29.03.2016 kl.21:35

  Utrolig bra skrevet!!!

  Janteloven kan bare å og legge seg. For da alt kommer til alt er faktisk janteloven ingenting uten oss. For det er faktisk vi som gjør den så sterk, det er vi i dette samfunnet som gjør den så sterk...

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:18

  Kaja Jeanette: Akkurat. Skjønner ikke hvorfor vi skal pumpe opp at det er greit. For det er jo ikke det !!

  spisogspar

  29.03.2016 kl.23:37

  Kjempebra skrevet!

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:19

  spisogspar: takk :-)

  Terje og Yvonne

  29.03.2016 kl.23:45

  Wow! Dette var virkelig det beste innlegget fra deg på leeenge! Du er bare så råbra <3 Heier på deg!

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:19

  Terje og Yvonne: ååå takk fine dere !!

  30.03.2016 kl.00:04

  Så utrolig bra skrevet Rebecca! Enig i at janteloven er noe dritt! Vi er alle noe! Og vi burde få leve som vi vil, uten dømming fra andre, dersom livet vi lever ikke skader noen andre. Du har en kul stemme! Stå på 😀

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:23

  Anonym: Tuuusen takk, Siv. Hyggelig at du likte, og ikke minst la igjen en kommentar på innlegget mitt! Håper du har det bra :-)

  Siv

  30.03.2016 kl.00:07

  Jeg skrev kommentaren over, men så jeg ikje skrev navn, men trenger jo ikke være anonym 😉jeg er venninne av tante Gry

  Kristine

  30.03.2016 kl.00:18

  Kjempekult innlegg! Godt skrevet :)

  Janne

  30.03.2016 kl.01:57

  wow,fantastisk bra skrevet!

  Benedicte Arntzen

  30.03.2016 kl.10:59

  flink du <3

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:27

  Benedicte Arntzen: Takk :-)

  Line Waage tengesdal

  31.03.2016 kl.12:04

  Hei! Jeg har nominert deg til Liebster Award. Sjekk ut reglene på bloggen min <3 Ha en fin dag!

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:27

  LINE: så gøy :-)

  Veronica S

  02.04.2016 kl.12:39

  Jeg HATER Janteloven, digger anti-janteloven.

  REBECCA HOLDER

  04.04.2016 kl.17:28

  Veronica S: JEG OG!

  Eva

  06.04.2016 kl.14:14

  Så viktig tema! Man kan ikke være bedre enn alle i alt, men det skal være lov til å si hva man er god til, hva man liker ved seg selv, hva man drømmer om og er bestemt på å oppnå. Alle er gode på noe, alle har vakre trekk, alle har drømmer og alle kan oppnå det de vil, om de jobber for det!

  Skriv en ny kommentar

  hits